Alles wat je moet weten over Microsoft-licenties

Microsoft is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld en biedt een breed scala aan producten en diensten aan, waaronder besturingssystemen, productiviteitstools, cloud-oplossingen en meer. Om deze producten en diensten te gebruiken, moet je een licentie hebben van Microsoft. Maar wat zijn de verschillende soorten licenties en hoe werken ze? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de licenties van Microsoft.

Wat zijn de verschillende soorten licenties van Microsoft?

Er zijn verschillende soorten licenties beschikbaar, afhankelijk van het product of de dienst die je gebruikt. Enkele van de meest voorkomende licenties zijn:

  1. Retail-licenties
  2. Volume-licenties
  3. Abonnementslicenties

Retail-licenties zijn bedoeld voor individuele gebruikers en worden verkocht via winkels of online. Volume-licenties zijn bedoeld voor bedrijven en organisaties die meerdere exemplaren van een product willen aanschaffen. Abonnementslicenties zijn bedoeld voor gebruikers die toegang willen hebben tot Microsoft-producten en -diensten via een maand- of jaarabonnement.

Hoe werken deze licenties?

Retail-licenties worden meestal geleverd met een productcode die moet worden ingevoerd om het product te activeren. Deze licenties zijn meestal bedoeld voor één gebruiker en kunnen niet worden overgedragen naar een andere gebruiker.

Volume-licenties zijn beschikbaar voor organisaties die meerdere exemplaren van een product willen aanschaffen. Deze licenties worden beheerd via een licentieserver en kunnen worden toegewezen aan verschillende gebruikers binnen de organisatie. Volume-licenties kunnen eenmalige aankopen zijn of kunnen worden aangeschaft via een abonnement.

Abonnementslicenties zijn beschikbaar voor gebruikers die toegang willen hebben tot Microsoft-producten en -diensten via een maand- of jaarabonnement. Deze licenties worden meestal geleverd via de cloud en kunnen worden geïnstalleerd op meerdere apparaten, afhankelijk van het abonnement.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een licentie?

Het hebben van een licentie geeft je toegang tot de nieuwste versies van Microsoft-producten en -diensten en zorgt ervoor dat je producten en diensten legaal en veilig worden gebruikt. Het hebben van een licentie biedt ook toegang tot technische ondersteuning van Microsoft en helpt je om te voldoen aan de compliance-eisen van je organisatie.

Hoe kan ik mijn licenties beheren?

Microsoft biedt verschillende tools en programma's om je licenties te beheren. De Volume Licensing Service Center (VLSC) is bijvoorbeeld een webportaal dat is ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van hun volume-licenties. Het Microsoft 365-beheercentrum is een andere tool die is ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van hun Microsoft 365-abonnementen.

Conclusie

Het hebben van een licentie van Microsoft is essentieel als je hun producten en diensten wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten licenties, dus je kan ze goed uitzoeken op basis van jouw behoefte. Ook kan je altijd weer wisselen van licentie. Of deze nu groter of kleiner moet worden. Zo zorg je ervoor dat je nooit te veel betaald.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!