Dit weten we nu over de iPhone 15

Apple zal in 2023 de iPhone 15-serie lanceren, bestaande uit vier verschillende modellen. Wil je meer weten over de innovaties, de verwachte releasedatum en de prijs van de iPhone 15? Hier op deze pagina vind je alle details die je nodig hebt!

De verschillende modellen

De iPhone 15-serie wordt naar verwachting gelanceerd met vier verschillende modellen. Net als de huidige iPhone 14-serie behouden deze modellen dezelfde afmetingen. Dat betekent dat er twee varianten zullen zijn met een scherm van 6,1 inch en twee varianten met een scherm van 6,7 inch. Hier is een overzicht van de line-up:

 • iPhone 15 (6,1 inch)
 • iPhone 15 Plus (6,7 inch)
 • iPhone 15 Pro (6,1 inch)
 • iPhone 15 Pro Max (6,7 inch)

Er waren geruchten over een mogelijke naamwijziging voor de duurste iPhone. Eerdere modellen kregen het label 'Pro Max', maar er werd gespeculeerd over de naam iPhone 15 Ultra. Volgens recente geruchten lijkt het er echter op dat deze naamswijziging niet plaatsvindt. Naar verwachting zal Apple pas in 2024 de eerste Ultra-editie introduceren, met de komst van de iPhone 16. Er lijkt ook geen iPhone 15 mini op de planning te staan.

Voor de iPhone 15 wordt een nieuw design verwacht. Apple heeft de gewoonte om het design van de iPhone om de zoveel jaar volledig te vernieuwen en dit voor een aantal jaren te behouden. Zo werd het ontwerp van de iPhone 6 met minimale wijzigingen doorgevoerd tot de iPhone 8. Het design van de iPhone X onderging nauwelijks veranderingen tot en met de iPhone 11 Pro.

Verandering in de vormgeving

Bij elke cyclische periode vernieuwt Apple het design van de iPhone van begin tot eind, om het vervolgens enkele jaren te handhaven. Neem bijvoorbeeld het design van de iPhone 6, dat met minimale aanpassingen werd voortgezet tot aan de iPhone 8. Evenzo werd het ontwerp van de iPhone X nauwelijks gewijzigd tot en met de iPhone 11 Pro.

Het lijkt erop dat het design van de iPhone 12 zijn langste tijd heeft gehad, aangezien Apple zich richt op een fris ontwerp voor de iPhone 15. Volgens berichten krijgen alle modellen een nieuwe look met een licht gebogen, iets meer afgeronde behuizing. De randen zullen vervaardigd zijn van geborsteld metaal, terwijl het scherm veel smallere randen zal hebben die subtiel naar de zijkanten buigen. Dit esthetische kenmerk is vergelijkbaar met de stijl van de Apple Watch Series 7 en 8. Deze informatie is gedeeld door Apple-insider ShrimpApplePro op Twitter en is te zien in de eerste renders en video's van een nagemaakte iPhone 15.

Daarnaast circuleren er tal van geruchten over het zogenaamde "Dynamic Island": de uitsparing voor de selfiecamera van de iPhone 14 Pro. Het lijkt erop dat dit designelement zijn weg zal vinden naar alle modellen van de iPhone 15, wat betekent dat de weinig geliefde "notch" binnenkort tot het verleden behoort. Op dit moment is het Dynamic Island alleen nog exclusief beschikbaar op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Bovendien heeft Apple voor het eerst besloten om een matte achterkant toe te voegen aan het nieuwe design van de iPhone 15, waarmee dit kenmerk niet langer exclusief is voor het Pro-model.

Let's color!

Een van de leukste features (vind ik!): De verschillende kleuren! Elk jaar lanceert Apple de iPhone in een uitgebreid scala aan kleuren, bestaande uit zowel klassieke tinten als enkele nieuwe nuances. En dit jaar is geen uitzondering. Volgens recente speculaties zullen de nieuwe iPhone 15-modellen verkrijgbaar zijn in de kleuren hardroze en lichtblauw, waarbij de laatstgenoemde een vleugje cyaan zal bevatten. Naar verwachting zullen ook de traditionele kleuren wit, zwart en rood weer terugkeren. Bovenstaande afbeelding is gebaseerd op gelekte kleurcodes.

iphone 15

USB-C - uniformiteit

Zal Apple eindelijk de overstap maken van Lightning naar usb-c, waardoor we de iPhone kunnen opladen met dezelfde kabel als die van een MacBook of zelfs een Android-telefoon? Het lijkt er sterk op! Vanwege de verplichting van de EU om vanaf 2024 de usb-c-aansluiting te gebruiken voor kleine elektronische apparaten, moet Apple ook deze switch maken. Het bedrijf heeft zelfs al laten doorschemeren dat ze van plan zijn dit te doen. Volgens de zeer betrouwbare Apple-insider Ming-Chi Kuo zal deze verandering plaatsvinden met de introductie van de iPhone 15, en er is zelfs een uitgelekte foto die deze bewering lijkt te bevestigen.

Volgens Kuo zullen alle modellen van de iPhone 15 worden uitgerust met usb-c. Hierbij biedt de usb-c-poort op de iPhone 15 Pro (Max) iets meer functionaliteit. Volgens een betrouwbare Apple-leaker zal de poort op de Pro-modellen Thunderbolt 3 ondersteunen, wat zorgt voor extreem snelle gegevensoverdrachtssnelheden tot wel 40 Gbps. Daarentegen zal de goedkopere iPhone 15 (Plus) beperkt zijn tot usb 2.0, waarmee de gegevensoverdrachtssnelheid slechts 480 Mbps bedraagt, dezelfde snelheid als bij Lightning.

De snellere gegevensoverdracht is vooral ideaal voor professionele gebruikers die de iPhone gebruiken voor videoproducties. Met de Pro-modellen kun je namelijk filmen in ProRes, een videocodec die beeldmateriaal van extreem hoge kwaliteit oplevert. Een minuut aan filmresultaten kan al een bestandsgrootte van ongeveer 6 GB hebben. Met een Lightning-kabel duurt het momenteel uren om een wat langere film over te zetten, maar met de iPhone 15 Pro (Max) kun je dit klusje klaren in slechts enkele minuten.

Gloednieuwe chip: A17

Het is een bekend gegeven dat de iPhone elk jaar wordt voorzien van een nieuwe chip. Echter, met de komst van de iPhone 14 (Plus) vond er een verandering plaats: deze kreeg dezelfde chip als de iPhone 13 Pro. Alleen de iPhone 14 Pro (Max) kreeg een vernieuwde A16-chip.

Bij de iPhone 15 lijkt Apple naar verwachting een vergelijkbare aanpak te volgen. De iPhone 15 (Plus) zal naar verwachting worden uitgerust met de A16-chip van het voorgaande jaar, terwijl de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zullen worden voorzien van een splinternieuwe A17-chip. Deze nieuwe chip wordt aanzienlijk sneller doordat hij is gebaseerd op een geavanceerd 3nm-procedé, wat tevens resulteert in een efficiënter stroomverbruik. Bovendien zal de A17-chip worden uitgerust met 8 GB werkgeheugen, wat twee gigabyte meer is dan de huidige configuratie. Hieronder vind je de line-up:

 • iPhone 15 (Plus)
  • A16 Bionic (5nm)
  • 6GB werkgeheugen
 • iPhone 15 Pro (Max)
  • A17 Bionic (3nm)
  • 8GB werkgeheugen.

Periscooplens

Voor de camera van de iPhone 15 Pro Max en mogelijk ook de iPhone 15 Pro wordt naar verwachting voor het eerst gebruik gemaakt van een periscooplens. Deze innovatieve lens bevindt zich horizontaal in de behuizing van de iPhone en maakt gebruik van een spiegel om het licht naar achteren te reflecteren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor extra lenselementen, wat resulteert in een zoomlens met een bereik van 5x tot 6x. Met deze geavanceerde zoomlens kun je aanzienlijk betere zoomfoto's maken, aangezien de huidige iPhone 14 Pro beperkt is tot 3x zoom.

Apple overweegt mogelijk om de iPhone uit te rusten met een 8K-filmfunctie, maar dit blijft voorlopig nog een onzekere ontwikkeling. De 48-megapixelsensor in de iPhone 14 Pro (Max) biedt theoretisch gezien de mogelijkheid voor het opnemen van 8K-video's. Echter, gezien de aanzienlijke hoeveelheid opslagruimte die nodig is voor dergelijke video's, is het nog maar de vraag of Apple ervoor kiest om deze functie daadwerkelijk te implementeren. De beslissing zal afhangen van verschillende factoren en overwegingen.

Knoppen

De thuisknop is al geruime tijd afwezig op reguliere iPhone-modellen, maar er zijn nog steeds fysieke knoppen aanwezig, zoals de volumeknoppen en de aan/uit-knop. Eerdere geruchten suggereerden dat Apple van plan was om deze knoppen op de iPhone 15 te vervangen door solid state-knoppen. Onlangs heeft een betrouwbare Apple-analist echter gemeld dat deze vernieuwde knoppen niet zullen worden geïntroduceerd. Het lijkt erop dat deze functie is uitgesteld tot de release van de iPhone 16.

Solid state-knoppen vertonen geen fysieke beweging, maar geven wel de sensatie van een klik dankzij een trillend mechanisme in de iPhone. Dit is dezelfde technologie die ook wordt toegepast op de thuisknop van de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022). Het grote voordeel hiervan is dat deze knoppen veel weerbaarder zijn tegen water, wat de waterbestendigheid van de iPhone nog verder verbetert.

De button voor de stille modus zal hoogstwaarschijnlijk een transformatie ondergaan. Momenteel fungeert deze nog als een schakelaar, maar in de toekomst zal de stille modus geactiveerd worden door middel van een (langdurige) druk op de knop. Bovendien zal deze knop naar alle waarschijnlijkheid extra functionaliteiten krijgen. Zo kan deze dienen als sluiterknop, waarbij het mogelijk is om 'half in te drukken om te focussen'. Op de afbeelding hierboven wordt een concept van de knoppen van de iPhone 15 Pro getoond, gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen. Tevens is hieronder een foto te zien van het eerste iPhone 15 Pro-hoesje, waarin de uitsparing voor de nieuwe zijknop zichtbaar is.

Wanneer kan je hem bestellen?

Naar verwachting zal de iPhone 15 naar alle waarschijnlijkheid zijn debuut maken in september 2023. Indien er geen vertraging optreedt, kunnen we zelfs een voorzichtige gok wagen met betrekking tot de exacte datum: 12 of 13 september, tijdens een uitgebreid Apple-evenement. De werkelijke releasedatum van de iPhone 15 valt dan op een vrijdag, een week later, namelijk 22 september 2023. Bij lancering zal de iPhone 15 worden geleverd met iOS 17, waarvan de aankondiging al heeft plaatsgevonden op 5 juni tijdens de WWDC 2023.

Dit is de huidige voorspelling:

 • Pre-order iPhone 15: vrijdag 15 september 2023
 • Release iPhone 15: vrijdag 22 september 2023

Niet geheel onbelangrijk: de verwachte prijs

De verwachting is dat de prijs van de iPhone 15 vrijwel ongewijzigd zal blijven ten opzichte van de iPhone 14, hoewel dit nog af te wachten valt. Vanwege de wisselkoers van de euro werd de iPhone 14 aanzienlijk duurder in vergelijking met zijn voorganger. De koers van de euro in september is uiteraard niet te voorspellen. Hieronder vind je onze voorspelde prijzen voor de iPhone 15:

 • iPhone 15: € 1019
 • iPhone 15 Plus: € 1169
 • iPhone 15 Pro: € 1329
 • iPhone 15 Pro Max: € 1579

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!