Dropbox, Google Drive of OneDrive

Het is een strijd die al jaren gaande is. Moet je nu kiezen voor Google Drive, Dropbox of OneDrive. Iedereen zal altijd aangegeven te kiezen voor hetgeen dat zij gebruiken. Een objectief oordeel is nog maar lastig te vinden. Hierom gaan wij proberen jou zo objectief mogelijk te helpen in jouw zoektocht naar de best passende Cloud oplossing. Over veel van de Cloud oplossingen hebben wij video's op ons YouTube kanaal staan.

Alle drie zijn het Cloud oplossingen. Dit houdt in dat de bestanden die je daar opslaat, ergens op het internet staan. Ergens betekent niet dat het onveilig staat! Je kunt het zelfs dusdanig beveiligen dat je een SMS code op je telefoon ontvangt, voordat je bij je bestanden kan. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van ieder van de drie Cloud oplossingen.

Dropbox: het complete overzicht
Cloudopslag voor zakelijk en persoonlijk gebruik - Google Drive
File:Microsoft Office OneDrive (2018–present).svg - Wikimedia Commons

Dropbox

Dropbox is het eerste bedrijf dat een gemakkelijke en goed werkende clouddiensten aanbood aan particulieren. Je kunt Dropbox installeren als applicatie of je gebruikt de website versie om bij je bestanden te komen. Bij Dropbox kan je gebruikmaken van een gratis account. Zodra je hiermee bent ingelogd kan je bestanden gaan opslaan en mappen aanmaken. Het werkt dus heel fijn en gebruiksvriendelijk.

Dropbox Basic (Gratis account) - Dropbox

Dit zijn de voordelen van Dropbox

 • Erg gebruiksvriendelijk
  Nadat je een account hebt aangemaakt kan je direct aan de slag.
 • Fijne synchronisatie
  De synchronisatie met je Verkenner is ontzettend snel en daarom betrouwbaar.
 • Referral
  Zodra jij iemand een link stuurt om Dropbox te gebruiken krijgen jij en die persoon 500 MB extra opslagruimte.

Dit zijn de nadelen van Dropbox

 • Samenwerken in hetzelfde bestand
  Het grootste nadeel van Dropbox is het niet kunnen samenwerken in hetzelfde bestand. Zodra je met zijn tweeën in een document werkt, maakt hij er twee verschillende bestanden van.
 • Opslagruimte
  Iedere gebruiker krijgt gratis 2 GB aan opslagruimte. Dit is erg weinig waardoor je al snel hier tegenaan gaat lopen.
 • Kosten
  Je kunt ook de betaalde versie van Dropbox bemachtigen. Dit gaat op basis van een abonnement, waarbij de minste dure € 9,99 per maand kost. Hierbij krijg je dan wel 1000 GB aan opslagruimte.

Google Drive

Ook Google kent zijn eigen Cloud opslagplek voor gebruikers. Met de Google Drive kan je gemakkelijk bestanden door mailen met je Gmail. Verder is ook deze Cloud dienst ontzettend gebruiksvriendelijk. Nadat je een Gmail account hebt aangemaakt, kan je gebruikmaken van allerlei diensten zoals de Drive. Hier krijg je 15 GB aan opslagruimte en kan je delen met anderen. Verder is er ook een applicatie van, waardoor je ook met je telefoon of tablet bij de bestanden kan.

Cloud Storage for Work and Home - Google Drive

Dit zijn de voordelen van Google Drive

 • Integratie met Gmail
  Doordat alle producten van Google goed met elkaar samenwerken brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo kan je heel gemakkelijk een bijlage vanuit de Drive toevoegen aan een mail in Gmail.
 • Samenwerken in hetzelfde bestand
  In de Google Drive heb je de mogelijkheid om tegelijk samen te werken in hetzelfde bestand.
 • Bestandstypen
  De Google Drive ondersteund heel veel soorten bestandstypen. Daarnaast kan je de bestanden bekijken zonder ze te downloaden.
 • 15 GB aan opslagruimte
  Alle gebruikers krijgen gratis 15 GB aan opslagruimte mee.
 • Kosten
  Je kan zelf ruimte bijkopen vanaf € 1,99 per maand. Dit levert je 100 GB meer op.

Dit zijn de nadelen van Google Drive

 • Synchronisatie
  Je kan de Drive synchroniseren met je Verkenner. Helaas is deze niet zo heel snel. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je in een oud bestand werkt als de wijzigingen van een ander nog niet zijn doorgekomen.
 • Google account is noodzakelijk
  Je kan geen Drive gebruiken zonder Google account.
 • Minder beveiliging
  Je kan minder opties meegeven aan een map of bestand aangaande de beveiliging. Mensen mogen bij de bestanden bewerken of niet.
 • Complex
  Google Drive is niet wat je zou noemen gebruiksvriendelijk. Ook de applicatie is vrij lastig om te hanteren op het begin.

OneDrive

Microsoft kon natuurlijk niet achterblijven in een Cloud opslaglocatie voor gebruikers. Hierom hebben ze OneDrive gemaakt. Ze zijn er goed in geslaagd om een competitieve applicatie te maken. OneDrive is volledig geïntegreerd in het Microsoft-pakket. Zo kan je heel gemakkelijk bestanden versturen in de mail die in de Cloud staan opgeslagen. OneDrive is een standaard applicatie die je vrijwel direct al ontvangt van Microsoft.

Persoonlijke cloudopslag – Microsoft OneDrive

Voordelen OneDrive

 • Snellere synchronisatie
  OneDrive is een applicatie die in de Verkenner kan komen te staan met een synchronisatie. Deze synchronisatie is razend snel.
 • Fijne integratie
  Alle applicaties van Microsoft zijn goed in elkaar verweven.
 • Applicatie
  De applicatie van OneDrive die je op je telefoon of tablet kan zetten werkt ook gebruiksvriendelijk. Tevens is ook deze razend snel up to date met eventuele wijzigingen.
 • Samenwerken in hetzelfde bestand
  Je kunt heel gemakkelijk hele mappen of bestanden delen in OneDrive. Hierna kan je ook tegelijk in hetzelfde document werken.
 • Beveiliging van gedeelde bestanden
  Als je bestanden gaan delen krijg je veel beveiligingsopties. Zo kan je een vervaldatum invullen en aangeven wat iemand mag doen met het document. Bijvoorbeeld alleen lezen of bewerken.
 • Opslagruimte
  Je krijgt gratis 5 GB aan opslagruimte. Daarnaast is het goedkoopste abonnement voor meer opslagruimte slechts € 2,00 per maand voor 50 GB.

Dit zijn de nadelen van OneDrive

 • Ondersteuning vanuit Microsoft
  Als je direct bij Microsoft je licentie hebt gekocht, dien je ook daar te zijn met eventuele vragen. Zij reageren in een week op je vragen. Mocht je telefonische ondersteuning ontvangen dan is dat meestal vanuit hun callcenter in India. Je kunt je voorstellen dat dat erg lastig is, aangezien wellicht jouw Engels en dat van hun niet optimaal is.

Er is meer Microsoft 365!

Je Active Directory is zeker niet het enige waar je informatie over kan inwinnen op mijn website. Zo schrijf ik wekelijks blogs en staat het vol met instructies. Alles wat je aan informatie kan vinden op mijn website is gewoon gratis, dus maak er zeker gebruik van! Eventueel kan ik je ook verder helpen dan enkel mijn informatieve website. Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar info@onlinetechtips.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!