Je eerste workflow maken met Power Automate

Power Automate is een applicatie waarmee je bedrijfsprocessen laat automatiseren. Hiervoor hoef je nog niet eens iemand in te huren! Je kan het gewoon allemaal zelf. Natuurlijk moet je er dan wel tijd in investeren, maar dat verdient zich dubbel en dwars terug.

Steeds meer wordt er gesproken over Power Automate. Je hebt het inmiddels vast een keer voorbij horen komen in de wandelgangen of op een verjaardagsfeest. Na een aantal Engelstalige video's te hebben gezien op YouTube kom je er nog steeds niet helemaal uit. Geen zorgen! Na deze blog ben je er klaar voor.

Dit is Power Automate

Power Automate is een website van Microsoft waarbij je geautomatiseerde processen kan maken. Op deze manier kan je veel administratief werk wegnemen. Daarbij wordt bij een geautomatiseerd proces geen fouten gemaakt én wordt het proces sneller doorlopen.

Om toegang te hebben tot de mogelijkheden van Microsoft Power Automate, dien je daarvoor wel een licentie te hebben. Je kunt een licentie kopen voor enkel Power Automate, of een licentiepakket waarbij dit een onderdeel is.

Power Automate

Om bij de website te komen van Microsoft Power Automate, ga je naar deze link. Mogelijk moet je hier inloggen, voordat je bovenstaand scherm ziet staan. Zo weet je ook gelijk of je de juiste licentie hebt.

Power Automate kan met veel applicaties een connectie leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle andere Microsoft applicaties, zoals Outlook, Teams en SharePoint. Daarbij zijn er ook connecties met andere applicaties, zoals Trello, Google, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Adobe en nog veel meer. Bekijk alle connectoren hier.

De voordelen

De voordelen van het gebruik van Microsoft Power Automate liggen hem in het automatiseren. Hierdoor gaan processen sneller, worden er minder fouten gemaakt en kan je je bezig houden met taken welke je aandacht vereisen.

Door Power Automate te gebruiken ga je ook anders kijken naar processen. Processen welke je eerder nooit had verwacht om te automatiseren. Tevens bedenk je ook nog eens processen waardoor je meer kwaliteit kan bieden of bepaalde foutmarges kan verkleinen.

Voorbeelden

Uiteraard ben je opzoek naar voorbeelden waarbij Power Automate jou kan helpen. Wij gebruiken zelf ontzettend veel Power Automate en implementeren dit ook bij klanten. Hierom voorzien we jou graag van flink wat voorbeelden uit de praktijk.

 1. Bezoekersregistratie
  Bij een organisatie heb je veelal te maken met bezoekers. Bezoekers kunnen zichzelf inschrijven, waarna de ingevulde gegevens automatisch bij de receptie en BHV terecht komen. De gegevens zijn aan het eind van de dag allemaal verwijderd.
 2. Sollicitatieprocedure
  Sollicitaties worden vaak ingevuld met een online formulier. Nadat deze is ingevuld gaat de informatie door naar de hiring manager. Deze kan vervolgens aangeven met één druk op de knop dat hij diegene wilt spreken. Vervolgens krijgt de Recruiter een bericht om de sollicitant uit te nodigen.
 3. (bijna) ongevallen melden
  Alle bijna ongevallen en daadwerkelijke ongevallen moeten gemeld worden. Dit kan door middel van een online formulier. De antwoorden van het formulier zijn automatisch opgeslagen in een bestand en geplaatst op SharePoint of Google Drive. Daarnaast krijgt de Preventiemedewerker een mail met daarin een samenvatting van de melding en een link naar het volledige formulier.
 4. Wijziging arbeidsvoorwaarden
  Een manager vult een online formulier in waarbij is aangegeven wat er dient te veranderen in de arbeidsvoorwaarden van een van zijn medewerkers. Vervolgens is deze verstuurd naar de directie. Zodra alle directieleden akkoord gaan, wordt het verzoek verstuurd naar HR om te verwerken. De manager en medewerker ontvangen een mail indien het verzoek is afgekeurd of goedgekeurd met bijbehorende reden.

Dit is uiteraard slechts een greep uit hetgeen dat je er allemaal mee kan automatiseren. Alles wat een formulier heeft kan je helemaal automatiseren. Tevens kan ook de workflow die gaat lopen afhankelijk zijn van het antwoord dat gegeven wordt.

Samen jouw eerste workflow maken

Inmiddels staat op ons YouTube kanaal een video waarbij we jou stap voor stap meenemen in het bouwen van een workflow. Bekijk deze video door hier te klikken.

Meer weten?

Op deze website en ons YouTube kanaal vind je wekelijks nieuwe blogs en video's. Zo hebben we en plaatsen we nog veel meer over Power Automate. Houdt onze website dus in de gaten en abonneer je gratis op ons kanaal.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!