Microsoft Purview

In de snel evoluerende wereld van gegevensbeheer en compliance staat Microsoft Purview centraal als een krachtige oplossing die organisaties helpt om hun gegevens effectief te beheren, te begrijpen en te beveiligen. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op Microsoft Purview, waarbij we de belangrijkste aspecten, functies en voordelen van deze innovatieve tool verkennen.

Inleiding tot Microsoft Purview

Microsoft Purview is een geavanceerd platform voor gegevensbeheer en compliance dat is ontworpen om organisaties te helpen bij het begrijpen, beheren en beveiligen van hun gegevens in een steeds complexere digitale wereld. Het stelt bedrijven in staat om gegevens te ontdekken, catalogiseren, classificeren en beschermen, wat essentieel is om te voldoen aan wettelijke vereisten en tegelijkertijd waardevolle inzichten te verkrijgen.

Belangrijkste Kenmerken van Microsoft Purview

Laten we nu dieper ingaan op enkele van de belangrijkste kenmerken van Microsoft Purview die het tot een onmisbaar instrument maken voor moderne organisaties:

1. Gegevenscatalogus en Discovery

Een van de kernfuncties van Microsoft Purview is het bieden van een uitgebreide gegevenscatalogus. Hiermee kunnen organisaties hun gegevensbronnen ontdekken, inventariseren en catalogiseren, ongeacht waar deze gegevens zich bevinden, of het nu on-premises of in de cloud is. Dit stelt gebruikers in staat om snel en gemakkelijk relevante gegevensbronnen te vinden en toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben.

2. Gegevensclassificatie en Beveiliging

Purview biedt geavanceerde mogelijkheden voor gegevensclassificatie en beveiliging. Met behulp van geautomatiseerde classificatie-algoritmen kunnen organisaties gegevens identificeren en classificeren op basis van gevoeligheid, wettelijke vereisten en zakelijke criteria. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste beveiligingsmaatregelen toe te passen, zoals encryptie en toegangscontrole, op gevoelige gegevens.

3. Gegevensinventarisatie en Lineage

Met Microsoft Purview kunnen organisaties de gegevensstroom begrijpen door middel van gegevensinventarisatie en lineage-analyse. Dit is cruciaal voor het identificeren van knelpunten in gegevensprocessen en het verbeteren van gegevenskwaliteit. Door de volledige levenscyclus van gegevens te volgen, kunnen organisaties ook gemakkelijker voldoen aan wettelijke vereisten voor gegevensbewaring en -beheer.

4. Samenwerking en Toegangsbeheer

Purview ondersteunt samenwerking binnen organisaties door middel van gedeelde gegevenscatalogi en dashboards. Het biedt geavanceerd toegangsbeheer, waardoor beheerders nauwkeurig kunnen bepalen wie toegang heeft tot welke gegevens. Dit is essentieel voor het waarborgen van gegevensprivacy en -beveiliging.

Voordelen van Microsoft Purview

Nu we de belangrijkste kenmerken hebben besproken, laten we eens kijken naar de voordelen die Microsoft Purview kan bieden aan organisaties:

1. Verbeterde Gegevensnauwkeurigheid en Kwaliteit

Door gegevensinventarisatie en lineage-analyse mogelijk te maken, helpt Purview organisaties om de kwaliteit van hun gegevens te verbeteren. Dit resulteert in betrouwbaardere en nauwkeurigere besluitvorming.

2. Voldoen aan Compliance-vereisten

Met gegevensclassificatie en beveiligingseigenschappen kunnen organisaties voldoen aan verschillende wettelijke vereisten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA).

3. Verhoogde Productiviteit

Door snel toegang te bieden tot relevante gegevensbronnen, kunnen werknemers hun productiviteit verhogen en tijd besparen bij het zoeken naar informatie.

4. Verbeterde Samenwerking

De mogelijkheid om gegevenscatalogi te delen en toegangsrechten te beheren, stimuleert samenwerking binnen organisaties, wat resulteert in efficiënter werken.

5. Betere Beveiliging van Gevoelige Gegevens

Purview helpt organisaties bij het identificeren en beschermen van gevoelige gegevens, waardoor het risico op gegevenslekken en beveiligingsinbreuken wordt verminderd.

Conclusie

Microsoft Purview is een krachtig gegevensbeheer- en compliance-platform dat organisaties helpt om grip te krijgen op hun gegevens en te voldoen aan de groeiende eisen op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy. Met geavanceerde functies voor gegevenscatalogus, classificatie en beveiliging biedt Purview een alles-in-één oplossing voor modern gegevensbeheer.

Of je nu een grote onderneming bent die gegevens van duizenden werknemers beheert of een kleinere organisatie met beperkte middelen, Microsoft Purview kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en biedt je de tools die je nodig hebt om gegevens te begrijpen, te beheren en te beveiligen in een snel veranderende digitale wereld. Het is een waardevolle aanwinst voor elke organisatie die waarde hecht aan gegevensbeheer en compliance.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!