Omgaan met negatieve reacties op YouTube

Inmiddels is het wel bekend dat er op internet veel negatieve reacties worden geplaatst op content van anderen. Dat kan op FaceBook, Twitter, Instagram en ook YouTube. Gelukkig bied YouTube jou een aantal mogelijkheden hierin.

Waarom plaatst iemand een negatieve reactie op mijn video?

Dat kan om allerlei redenen zijn. De kans is daarbij zeer klein dat ze jouw content écht niet leuk vonden. Veelal reageren ze negatief om anderen naar hún kanaal te leiden in de hoop dat zij meer abonnees krijgen. Tevens kan het ook jaloezie zijn. Door de reactie te plaatsen voelen ze zich vaak beter over zichzelf. Zo werkt het helaas is de wereld van het pesten.

Voel je dus zeker niet persoonlijk aangevallen bij een negatieve reactie. Richt je op de positieve die er tussen staan of die je mondeling vanuit je omgeving krijgt op de video's. Jij maakt namelijk vast niet die video's om haatreacties op te roepen, dus zij zijn niet je doelgroep. Leg dus ook totaal geen focus bij of op hun.

Zo kan je er mee om gaan

Diegene die een negatieve of zelfs hatelijke reactie plaatsen voelen zich onoverwinnelijk en bovenal onschendbaar. Want het gaat over het internet dus ze zijn volledig anoniem. Wat zij durven te zeggen is ook nog eens super stoer. Hetgeen wat zij echter niet verwachten, is als jij er met een vrolijke toon op reageert. Hierdoor voelen ze zich toch een stuk minder onschendbaar en reageren snel met een excuus. Geloof mij maar, ik spreek uit ervaring.

Ga nooit inhoudelijk op de reactie in of hatelijke woorden terug typen. Geef aan dat je blij bent dat ze hebben gereageerd en dat je het jammer vind dat ze de video niet konden waarderen. Hierdoor zijn ze sowieso al geschokt. Tevens laat jij zien dat je er boven staat door er een positieve toon aan te geven. Of in ieder geval op zijn minst een neutrale toon 😉

Als kers op de taart reageer je eerst met diegene zijn voornaam: "Hoi [naam], dankjewel voor je reactie! Jammer dat je mijn video niet kon waarderen. Hopelijk vind je de volgende een stuk leuker!". Vaak vergeten ze namelijk dat zij bij het aanmaken van hun Gmail hun voor- en achternaam hebben ingevuld. Deze heb je dus zó achterhaalt.

Wil je wat voorbeelden uit de praktijk? Hieronder een opsomming met linkjes naar de video's waar je de reactie en mijn reactie kan teruglezen.

De reden dat ik reacties nooit verwijder is omdat het voor YouTube ook geldt als een reactie. En hoe meer reacties, hoe beter. Nog beter is het als jij ook reageert op die reactie, want dat heet interactie. En zo worden jouw video's sneller aan het kijkend publiek weergeven.

Haatreacties wegfilteren

Negatieve reacties en haatreacties zijn weldegelijk anders. En echte haatreacties ga ik op mijn kanaal gelukkig niet krijgen. Nooit. Ik heb namelijk in mijn YouTube kanaal ingesteld dat je geen scheldwoorden mag plaatsen. Dit heb ik pas gedaan natuurlijk toen er naar mijn smaak te veel binnen kwam.

Zo zijn reacties als kanker en alle vervormingen daarvan al aan bod gekomen. Hetzelfde geldt voor tering. Uiteraard heb ik deze verwijderd. Ik wil namelijk niet dat mijn kijkers de reacties zien en zich hierdoor vervelend gaan voelen. Enerzijds niet voor mij en anderzijds kunnen mensen, zeker bij ziektes, een erg nare ervaring hebben. Vervolgens heb ik ingesteld dat die woorden nooit meer geplaatst mogen worden. Ik zie ze dus niet eens meer voorbij komen en dat maakt dat het er nu heerlijk rustig en gemoedelijk aan toe gaat.

Inrichten regels op jouw kanaal

In de YouTube studio kan je inrichten welke woorden niet gebruikt mogen worden in een reactie op jouw content. Zo kun je zelf de hele lijst af gaan met scheldwoorden of vervelende associaties. Tevens kan je ook gebruikers blokkeren of ander soort woorden.

Ik had op het begin veel last van spam welke dezelfde ongebruikelijke woorden gebruikten. Die woorden heb ik ook bij de verboden worden geplaatst en nu heb ik geen last van die spam. Wijzig dus ook steeds als het nodig is of als iemand een scheldwoord bedenkt waar jij nog niet aan had gedacht.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!