SharePoint & Teams | Ken jij het verschil?

Als jouw antwoord op bovenstaande vraag 'Ja' is, dan had je dit artikel waarschijnlijk niet aangeklikt. Dus daar zitten we dan. Je weet nog niet exact het verschil tussen de twee. Hopelijk na het lezen van onderstaande uitleg wel!

Is het kwartje nog niet gevallen na dit artikel? Laat je dan eens face-to-face informeren. Het is meer dan belangrijk dat het kwartje zo snel mogelijk gaat vallen. Ga naar mijn contact pagina en kom met mij in contact.

Doordat we met heel Nederland gingen rennen richting Microsoft Teams in maart 2020 merk je nu dat deze omgeving halsoverkop is opgezet. Veelal met te weinig kennis van het systeem, waardoor je nu merkt dat het niet lekker werkt. En dat vreet aan jou. Hoe kan het toch dat je zo veel leest en hoort over Microsoft Teams en jullie het als verschrikkelijk ervaren. Dan moet het toch beter in te regelen zijn. Je gaat hierdoor twijfelen aan jouw inrichting en de manier waarop jullie ermee werken.

Dat is volkomen logisch, maar laten we eerlijk zijn naar elkaar. Dit artikel over het verschil tussen SharePoint en Teams gaat er hoogstwaarschijnlijk niet voor zorgen dat het eindelijk begint te dagen. Jij wilt advies over jóúw omgeving en over júllíé werkwijze. En dat heb ik voor je! Maar daarvoor moeten we gewoon eens even kletsen. Stuur mij een mailtje en dan hebben we het er eens over (info@onlinetechtips.nl). Jij vertelt mij hoe de omgeving er nu uit ziet en hoe jullie ermee werken en ik geef jou praktische tips waarmee jij (zelf) aan de slag kan gaan. Kosteloos, uiteraard.

Om toch alvast in te gaan op de werkwijze met Teams en SharePoint, leg ik hieronder uit hoe je beide applicaties naast elkaar dient in te zetten.

De ideale werkwijze

In het kort:
Op Microsoft SharePoint zet jij al jouw bedrijfsdocumentatie. Het is de exacte vervanger van jouw schijf, Google Drive of Dropbox.
In Microsoft Teams kan je alles rondom één onderwerp bij elkaar zetten en dat doe je dan ook. Je maakt een team aan per afdeling en per project. Je koppelt vervolgens de documenten op SharePoint aan jouw team in Microsoft Teams. Daarbij maak je ook nog een OneNote aan en een Planner om alle taken te verdelen.

Microsoft SharePoint

In SharePoint kan je als beheerder verschillende sites aanmaken. Het is niet verstandig om alles op één site te zetten, omdat je SharePoint dan op slechts één plek vol gooit. Je kan beter alle verschillende onderdelen een eigen site geven. Bijvoorbeeld; een site voor Verkoop, een site voor Logistiek, een site voor Finance, een site voor Directie, etc. Hierdoor verspreid je de zwaarte van de documenten en optimaliseer je jouw omgeving.

Houdt er rekening mee dat je alle sites vervolgens wel op dezelfde wijze inricht. Door een constante manier van inrichting aan te houden maak je het voor zowel beheerder als gebruiker een stuk gemakkelijker. Dit is een gegeven dat ik nog bij veel klanten mis. En wat tevens laaghangend fruit is! Geef alles dezelfde plek en dezelfde look-and-feel en je hebt in één keer een prettigere omgeving te pakken.

Microsoft Teams

In Microsoft Teams kan je alles samen laten komen. In plaats van allerlei verschillende applicaties te moeten openen en te moeten zoeken naar de informatie, zorgt een team in Microsoft Teams ervoor dat alles op één plek te vinden is.

Je kan in een team verschillende tabbladen aanmaken. Dit tabblad kan bijvoorbeeld een connectie met de SharePoint documenten zijn, een gedeelde OneNote voor de notulen, een Planner voor de taakverdeling en nog veel meer. Nooit meer hoef je te zoeken naar informatie of de juiste versie. Alles is al voor jou verzamelt.

Meer informatie

Mijn YouTube kanaal staat vol uitleg over Microsoft Teams en Microsoft SharePoint. Als abonnee kan je gratis voorzien worden van veel kennis. Iedere week komt er een nieuwe video en wekelijks vinden er live webinars plaats. Als je lid wordt van het kanaal, vanaf € 0,99 per maand, krijg je veel extra voordelen zoals meer video's, webinars terugkijken en mailcontact.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!