Stop met het gebruiken van Whatsapp op de werkvloer

Iedere keer gaat er weer een huivering door mijn lichaam heen. Tijdens een training Microsoft Teams die ik geef roept ineens een deelnemer dat hij altijd Whatsapp gebruikt om met zijn collega's te communiceren. En alsof dat niet erg genoeg is wordt er nog vrolijk aan toegevoegd dat hij toch echt geen gebruik gaat maken van de applicatie welke ik hem zojuist heb laten zien.

Weerstand bij een nieuwe applicatie begrijp ik en pak ik zorgvuldig aan. Toch kan ik een huivering niet onderdrukken bij de gedachten hoeveel informatie er inmiddels al over Whatsapp naar elkaar is verstuurd. Ik vertel liever over de gevolgen van het gebruik van Whatsapp dan dat ik te veel de (technische, lees; saaie) kant op ga met mijn deelnemers.

Zo wordt Whatsapp nog met regelmaat gehackt. Als een hacker weet dat jouw medewerkers bijvoorbeeld veel met hun cliënten of klanten appt, dan ben je een fantastisch doelwit. Ze hacken Whatsapp en sturen uit naam van jouw medewerkers Tikkies of facturen op met de tekst dat dat voortaan de nieuwe manier van betalen is bij jullie organisatie. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het bericht komt toch echt van de contactpersoon met wie zij al jaren contact hebben. Dus we gaan toch maar betalen.

En pas alsjeblieft op met de gedachte: 'Dat overkomt mij niet'.

Whatsappt claimt veilig te zijn

Ken je de reclame nog van vroeger? Mijn vader zegt het tot op de dag van vandaag nog en daarom staat het ook in mijn geheugen gegrift. "Wij van WC-eend adviseren WC-eend". Of te wel; natuurlijk is de organisatie positief over zichzelf. Het zou wat zijn als Whatsapp zou zeggen dat je echt geen Whatsapp moet gebruiken...🤨

Uiteraard vindt WhatsApp zelf dat zij uitstekende beveiliging hebben dankzij end-to-end-versleuteling. Helaas heeft deze beveiliging een aantal zwakke plekken. Dat je namelijk end-to-end versleuteling hebt zegt helemaal niets over de zwaarte ervan. Vergelijk het met iemand die vrolijk roept: 'Oh maar ik heb er een wachtwoord op zitten hoor!'. En dat wachtwoord blijkt 'Welkom01' te zijn. Het klinkt op het eerste ogenblik goed, maar het zegt niets over de kwaliteit ervan.

Niet alleen Whatsapp is overtuigd dat ze veilig genoeg zijn. Ook organisaties waarvan je mag verwachten dat ze een afdoende onderzoek doen voordat ze erover informeren laten te wensen over. Zo ook RTL. In een nieuwsbericht van januari 2020 geven zij aan dat Whatsapp veilig is om te gebruiken, want; end-to-end encryptie. Ik vraag mij af of hier genoeg naar is gekeken om er daadwerkelijk wat over te mogen zeggen. Wees dus voorzichtig met wat je gelooft.

Met deze Algemene Voorwaarden van Whatsapp ga jij akkoord

“Als bedrijf dat onderdeel is van de Facebook-familie ontvangt WhatsApp informatie van deze bedrijven en er wordt informatie gedeeld met bedrijven die onderdeel van deze familie zijn. We kunnen deze gegevens delen met de Facebook-bedrijven en wij en de Facebook-bedrijven gebruiken alle gegevens die we hebben om onze diensten uit te voeren, aan te bieden, te verbeteren, er inzicht in te krijgen, aan te passen, te ondersteunen en op de markt te brengen.”

Juridische disclaimer Whatsapp

“Facebook en de andere bedrijven binnen de Facebook-familie kunnen onze informatie ook gebruiken om je ervaringen met hun diensten te verbeteren door bijvoorbeeld suggesties voor producten te tonen.”

Juridische disclaimer Whatsapp

“We bewaren geen berichten van onze gebruikers in het kader van het leveren van onze normale diensten. Maar we bewaren wel accountgegevens van onze gebruikers zoals profielfoto’s, profielnamen of statusberichten als gebruikers ervoor kiezen om deze gegevens aan hun accountgegevens toe te voegen.”

Juridische disclaimer Whatsapp

Hierboven wordt dus aangegeven dat alles wat jij op Whatsapp zet, wordt gedeeld met familie bedrijven zoals FaceBook en Instagram. Ze weten dus precies waar er over wordt gesproken en slaan dat op om vervolgens die informatie te verkopen.

Alle informatie wordt opgeslagen ergens op een server. Zodra een hacker toegang krijgt tot die server kent hij iedereens gevoelens, belangen en nog veel meer en kan daar zijn voordeel mee doen.

Dit is mijn oordeel ⚖

Whatsapp is niet veilig genoeg als je het wilt gebruiken als bedrijf. Informatie in een organisatie is al snel gevoelig en wil je met de juiste hoeveelheid beveiliging behandelen. Ook het contact met cliënten/klanten/leveranciers/oid wil je met de juiste zorgvuldigheid mee omgaan. Niet alleen omdat je dat zelf wilt, maar ook omdat er wetten zijn zoals AVG en GDPR en certificaten te behalen zoals de ISO en NEN. Whatsapp is dus niet geschikt als bedrijfscommunicatie.

Uiteraard is het prima om privé te gebruiken en dat doe ik natuurlijk zelf ook. Blijf wel altijd alert op een eventuele hack van een Whatsapp account en geloof zéker niet de berichten "Hi pap, ik heb een nieuw telefoonnummer en oh ja... kan je even € 5.000 euro overmaken naar dit bankrekeningnummer?".

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!