Zo veilig zijn jouw documenten in SharePoint

Microsoft SharePoint is een populaire platform voor het delen en beheren van documenten en informatie binnen organisaties. Het biedt een breed scala aan tools en functionaliteiten, waaronder documentbibliotheken, werkstromen, zoekfuncties en meer.

Een belangrijke overweging bij het gebruik van SharePoint is de veiligheid van de gegevens die erop worden opgeslagen en gedeeld. In deze blog bespreken we enkele van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen die Microsoft heeft genomen om de veiligheid van SharePoint te waarborgen.

Toegangscontrole

SharePoint biedt een uitgebreid systeem voor toegangscontrole dat het beheer van gebruikers- en groepsrechten mogelijk maakt. Hierdoor kunnen beheerders bepalen wie toegang heeft tot welke documenten en informatie en welke bewerkings- en publicatierechten aan verschillende gebruikersgroepen worden toegekend. Dit systeem biedt een hoge mate van flexibiliteit en controle over de toegang tot gevoelige informatie en documenten.

Encryptie van gegevens

SharePoint ondersteunt de versleuteling van gegevens op verschillende niveaus, van opgeslagen bestanden tot gegevensoverdracht via netwerken en protocollen. Dit helpt bij het voorkomen van gegevensdiefstal en beschermt tegen cyberaanvallen zoals man-in-the-middle-aanvallen en gegevensinbreuken.

Multifactor authenticatie

Multifactor authenticatie is een extra beveiligingslaag die vereist dat gebruikers zich op meerdere manieren identificeren voordat ze toegang krijgen tot hun account. SharePoint ondersteunt multifactor authenticatie, waardoor gebruikers hun identiteit op meerdere manieren kunnen verifiëren, zoals met een wachtwoord, een pincode, een biometrische factor, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning, of een token. Dit helpt bij het voorkomen van ongeautoriseerde toegang tot gebruikersaccounts en beschermt tegen phishing-aanvallen.

Geavanceerde bedreigingsbescherming

SharePoint biedt geavanceerde bedreigingsbescherming, waaronder anti-malware en anti-phishing technologieën. Het platform maakt gebruik van machine learning om verdachte activiteiten te detecteren en te blokkeren. SharePoint is ook in staat om zero-day kwetsbaarheden te detecteren en te beschermen tegen cyberaanvallen.

Compliance en regelgeving

SharePoint voldoet aan een breed scala aan regelgevingen en compliance-normen, waaronder ISO 27001, GDPR en HIPAA. Dit betekent dat het platform voldoet aan strikte beveiligings- en privacyvoorschriften en dat organisaties die gevoelige gegevens verwerken, zoals persoonsgegevens, medische gegevens of financiële gegevens, deze veilig kunnen opslaan en delen via het platform.

Conclusie

SharePoint biedt een krachtige en flexibele manier voor organisaties om documenten en informatie te delen en te beheren. Door middel van robuuste beveiligingsmaatregelen, staan jouw documenten veilig op SharePoint.

Zorg er wel voor dat al jouw interne en externe gebruikers Multi Factor Authenticatie aan hebben staan voor de optimale veiligheid.

Zo zorg je zelf voor extra veiligheid in SharePoint

Wachtwoorden maken

In dit boek leer je op een leuke, interessante en informatieve wijze meer over het maken van jouw wachtwoord.

Sla jouw wachtwoord ergens op

Een wachtwoordenboekje klikt ouderwets, maar het is nog steeds een van de veiligste opties om jouw wachtwoorden op te slaan. Dit en meer lees je terug in bovenstaand boek!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!