Tips en trucs Excel

Microsoft Excel is een krachtige spreadsheetsoftware die wereldwijd wordt gebruikt voor gegevensanalyse, berekeningen en rapportage. Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt met Excel, het kennen van enkele handige tips en trucs kan je helpen om efficiënter te werken en het meeste uit deze veelzijdige tool te halen. In deze blog delen we een aantal waardevolle tips en trucs voor het efficiënt gebruik van Microsoft Excel.

 1. Gebruik sneltoetsen: Sneltoetsen kunnen je veel tijd besparen bij het navigeren en uitvoeren van taken in Excel. Enkele handige sneltoetsen zijn:
 • Ctrl+C: Kopiëren
 • Ctrl+V: Plakken
 • Ctrl+Z: Ongedaan maken
 • Ctrl+B: Vetgedrukt maken
 • Ctrl+Pijltoetsen: Navigeren naar het einde van een gegevensbereik
 • Ctrl+Shift+Pijltoetsen: Selecteer het gegevensbereik tot het einde
 1. Autofill: Excel heeft een handige functie genaamd Autofill waarmee je gegevens snel kunt kopiëren en vullen. Selecteer een cel met de gewenste waarde, sleep vervolgens de vulgreep naar beneden of naar rechts om de waarden automatisch in opeenvolgende cellen te vullen.
 2. Gebruik formules en functies: Excel biedt een breed scala aan formules en functies die je kunt gebruiken om berekeningen uit te voeren en gegevens te analyseren. Enkele veelgebruikte functies zijn SUM, AVERAGE, COUNT, IF, VLOOKUP en CONCATENATE. Neem de tijd om de verschillende formules en hun toepassingen te verkennen en ontdek hoe ze je kunnen helpen bij het manipuleren en analyseren van gegevens.
 3. Sorteer en filter gegevens: Met de sorteer- en filterfuncties van Excel kun je gegevens snel organiseren en relevante informatie vinden. Gebruik de sorteerknoppen in de kolomkoppen om gegevens oplopend of aflopend te sorteren. Gebruik de filterknoppen om specifieke criteria toe te passen en alleen de gewenste gegevens weer te geven.
 4. Gebruik voorwaardelijke opmaak: Voorwaardelijke opmaak is een handige functie waarmee je visuele indicatoren kunt toepassen op cellen op basis van specifieke regels. Hiermee kun je snel trends, uitzonderingen of patronen in je gegevens identificeren. Experimenteer met verschillende voorwaardelijke opmaakregels om je gegevens visueel te verrijken.
 5. Gegevenstabel maken: Als je "wat-als"-analyses wilt uitvoeren, kun je een gegevenstabel maken in Excel. Dit stelt je in staat om verschillende waarden in te voeren en direct de resultaten te zien. Dit kan handig zijn bij het maken van financiële prognoses, scenario-analyses of simulaties.
 6. Gebruik cellenverwijzingen: In plaats van harde codering kun je cellen verwijzingen gebruiken in je formules. Door cellenverwijzingen te gebruiken, blijven je formules flexibel en kun je gemakkelijk wijzigingen aanbrengen in je gegevens zonder de formules opnieuw te hoeven typen. In plaats van bijvoorbeeld een specifieke waarde in te voeren, kun je de celverwijzing gebruiken, zoals A1 of B5, om naar de inhoud van die cellen te verwijzen.
 7. Gebruik gegevenstools: Excel biedt verschillende gegevenstools die je kunt gebruiken om gegevens te analyseren en te manipuleren. Enkele handige gegevenstools zijn Draaitabellen, Grafieken, Gegevensvalidatie en Tekst-naar-kolom. Deze tools helpen je bij het samenvatten en visualiseren van gegevens, het controleren van gegevenskwaliteit en het transformeren van tekst naar gestructureerde gegevens.
 8. Maak gebruik van sjablonen: Excel bevat een breed scala aan ingebouwde sjablonen die je kunt gebruiken om snel en gemakkelijk specifieke taken uit te voeren. Of het nu gaat om budgettering, planning, inventarisbeheer of facturering, er zijn sjablonen beschikbaar die je kunt aanpassen aan je specifieke behoeften.
 9. Leer geavanceerde technieken: Naast de basisfunctionaliteiten van Excel zijn er ook geavanceerde technieken die je kunt leren om nog efficiënter met de software te werken. Denk aan het gebruik van macro's voor het automatiseren van repetitieve taken, het combineren van gegevens uit meerdere bronnen met behulp van Power Query, en het maken van interactieve dashboards met Power Pivot en Power View.
excel

Conclusie

Het efficiënt gebruik van Microsoft Excel kan je productiviteit verhogen en je helpen om gegevens effectief te analyseren en te presenteren. Door gebruik te maken van sneltoetsen, formules en functies, sorteer- en filtermogelijkheden, voorwaardelijke opmaak en andere handige functies, kun je je Excel-vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Blijf experimenteren en ontdek nieuwe mogelijkheden om het meeste uit deze krachtige spreadsheetsoftware te halen.

Leer alles over Excel

Het internet is overweldigend aan informatie. Een boek geeft structuur en rust.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!