Zeg dit nooit tegen jouw IT’er

Een goede band houden met jouw IT'er of IT-leverancier is natuurlijk het prettigst voor iedereen. Een goede band zorgt namelijk ervoor dat iemand willens is om een stapje extra voor jou te zetten, zonder dat je daar direct een factuur van terug ziet.

Toch kan je niet altijd in de gaten hebben dat een bepaalde opmerking of handeling niet goed in de aarde kan vallen bij jouw (hopelijk) geliefde IT'er. En daar wil ik het met je over hebben. Zo zorg je er voor dat er altijd een stapje extra wordt gedaan.

Nee, je hoeft niet te slijmen

Je mag natuurlijk wel zeggen hoe blij je met ons bent... Maar het hoeft niet. Slijmen heeft niet per se een positieve werking op een ander. Natuurlijk is de een er gevoelig voor en de ander heeft juist afkeer. Het gaat er eigenlijk enkel om dat je ons met respect behandeld. En je zou zeggen dat dat toch op zijn minst moet kunnen?

Wellicht heb jij een respectvol karakter. Helaas hebben niet ál mijn klanten dit. Zo heb ik wel eens het gevoel dat er vergeten wordt dat IT'ers ook mensen zijn. En ook dat wij niet expres jou met issues op de klippen laat lopen. Zo merk ik dat gebruikers bij een melding van een issue met spoed behandeld willen worden en de toon die ze aanslaan is alles behalve vriendelijk. Nee, je hoeft niet kei blij te vertellen dat je weer eens niet kan inloggen. Maar je kan toch wel op een normale manier vertellen dat er weer iets aan de hand is?

Voordat we direct de do's en don'ts instappen, is het goed om een beeld te scheppen van vrijwel dagdagelijkse opmerkingen van klanten. En dit zijn enkel mijn eigen ervaringen. Mogelijk zijn die van andere IT'ers net anders van aard. Al geloof ik er heilig in dat het niet veel verschilt van elkaar, omdat ik ook hoor en zie hoe klanten met mijn collega's omgaan. Op wellicht de seksistische opmerkingen na?

Een dag in het leven van...

Voorop staat natuurlijk dat ik veel positief contact heb met klanten. En daar halen ik zo veel energie uit! Toch gaat dit niet op voor altijd en iedereen op. Hierbij een aantal fantastische uitspraken...

"Ik heb het idee dat als ik nu een student van de hogeschool af haal, dat hij dit project precies zo kan uitvoeren zoals jij."
[Au. Ja. Dat is even slikken terwijl ik mijn best doe vriendelijk te blijven lachen. Al die jaren van kennis opdoen en trainingen van Microsoft volgen zijn blijkbaar nutteloos.]

"Ik weet dat het project eigenlijk is afgerond, maar ik vind nu dat acties X en Y daar ook in moeten vallen. Daar wil ik dus geen factuur van zien."
[We hadden toch een goed afgebakende opdracht? Of begreep jij het niet helemaal en durfde je niet aan te geven dat je het niet helemaal begreep?]

"Je pretendeert 24 uur voor ons gewerkt te hebben, maar ik zie [aan de gebruikerskant] slechts een paar kleine wijzigingen. Dat kon mákkelijk in één uur gedaan worden. Ik wil een credit."
[niet alles wat ik uitvoer is direct voor gebruikers zichtbaar. Binnen IT gebeurd er veel achter de schermen, waar je niets van ziet en mogelijk ook niet eens merkt, behalve als het fout gaat.]

"Ik wil niets meer te maken hebben met jou en voortaan een van je collega's, want jij houdt toch al onze wensen tegen"
[sommige gewenste acties kunnen sommige systemen nu eenmaal niet... sorry? PS. mijn collega's komen vervolgens met jouw vraag naar mij, omdat ik de expert ben op dit vlak en gaan met mijn advies weer naar jou. Niet om vervelend te doen, maar wij willen jou met een zo hoog mogelijk niveau helpen😘]

"Oh ga jij onze medewerkers trainen? Dan houden ze wellicht wel de aandacht erbij hehehe. Of nou ja aandacht, laten we het erop houden dat ze in ieder geval naar je kijken"
[Ik zou mij wellicht gevleid moeten voelen, terwijl je dat zei en mij van top tot teen aan het bekijken was. Maar in een kick-off meeting zou ik het toch fijn vinden om professioneel te blijven. Ik wil juist dat mensen van mij leren, niet dat ze mij mooi vinden. Anders had ik wel wat anders aangetrokken en wat make-up opgedaan]

"Ga JIJ ons begeleiden in dit project? Hoe oud ben jij? Heb je überhaupt wel ervaring? Nou als dat maar goed gaat..."
[Met één blik heb jij blijkbaar mijn leeftijd al kunnen raden. En daar heb je ook wat van gevonden. Allemaal prima. Ik zal je eens laten zien wat ik kan!]

Don'ts

  • Ga niet een artikel uit 2017 waarin staat dat je iets met codes (powershell) e.d. iets voor elkaar krijgt terwijl jouw IT'er aangeeft dat het niet kan. In een wereld waarin alles als een malle veranderd, kan je niet nog leunen op een artikel van een flink aantal jaren geleden. Tevens is het ook niet zo dat als iets bij iemand lukte, dit ook in jouw omgeving kan. Ieders IT-omgeving is verschillend, waardoor instellingen die op dezelfde manier worden aangezet anders kunnen reageren. De relatie die je met jouw IT'er hebt moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Als je jouw IT'er niet vertrouwd en toch echt denkt dat het wel kan, stap dan over naar een andere IT'er. Zonder vertrouwen werkt het niet.
  • Mail niet altijd met een uitroepteken (spoed). Dit zorgt ervoor dat de kans bestaat dat jouw daadwerkelijke spoed issues vertraagd opgepakt worden.

Do's

  • Durf het aan te geven als je het niet begrijpt. Wij leggen het graag nog 10x uit op allerlei verschillende manieren. Het gevolg van het niet aangeven dat je iets niet begrijpt, is dat we langs elkaar heen gaan werken. We krijgen dan beide andere verwachtingen naar elkaar en dat kan leiden tot frustratie aan het eind.
  • Als je spoed hebt met een issue, neem dan eerst telefonisch contact op met jouw IT'er. Vertel wat er aan de hand is en vraag wat de IT'er nodig heeft aan informatie (tekst of screenshots) om dit issue op te kunnen pakken. Plan daarnaast direct opnieuw een telefonische afspraak na een aantal uur, zodat jullie elkaar op de hoogte kunnen houden.
  • Als je het gevoel hebt dat iets niet klopt in jouw omgeving, bel dan. Ga niet hier lang over nadenken, uitzoeken of binnenvetten. Bel ons op en we kijken graag met je mee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!