De beste wachtwoord beveiliging

Iedereen weet dat een wachtwoord moeilijk moet zijn. Toch zijn er nog te veel mensen en bedrijven die 'Welkom01!' gebruiken. Naast een makkelijk wachtwoord denken maar weinig mensen aan het wijzigen van het wachtwoord. Herken jij jezelf of jouw bedrijf hieronder? Lees dan maar gauw verder. In deze blog behandel ik de manier waarop je een lastig wachtwoord kan maken en welke applicaties je kunnen helpen.

Door een gemakkelijk wachtwoord of een wachtwoord nooit te wijzigen ontstaan serieuze beveiligingsrisico's. Zo heeft iemand het wachtwoord gekraakt van het Twitter account van RTV Nederland. Hiermee kan diegene tweets gaan sturen uit naam van RTV Nederland en zo dus schade aanrichten. Het is daarnaast niet ongeloofwaardig als het wachtwoord welke zij voor Twitter gebruiken, ook gebruikt wordt voor andere zaken.

Lees hier het volledige nieuwsbericht rondom bovenstaand voorval.

Veilig wachtwoord bedenken

Het probleem van een lastig wachtwoord zit hem gelijk daarin. Mensen willen geen té lastig wachtwoord instellen, omdat ze het anders gaan vergeten. Daarom wordt er ook een Word of OneNote notitie aan alle inloggegevens gewijd. Het hebben van een notitieboekje welke je altijd thuis laat liggen met al jouw inloggegevens is nog veiliger dan hetzelfde wachtwoord telkens gebruiken of het in een Word bestand plaatsen.

TIP
Later in deze blog heb ik het over applicaties welke jou kunnen helpen bij het veilig opslaan van al je wachtwoorden.

De grote vraag is natuurlijk; hoe maak je een moeilijk wachtwoord welke je ook nog kan onthouden? Hiervoor heb ik een methode bedacht die ik graag met jullie deel. First things first! Je wachtwoord dient altijd te bestaan uit:
- Hoofdletters
- Kleine letters
- Cijfers
- Tekens

Bovenstaande moet dus altijd in ieder wachtwoord terugkomen. Ook als het niet verplicht is. Ga dus niet voor het minimum welke door een systeem wordt opgelegd. Neem controle over je eigen veiligheidsbehoefte!

Met bovenstaande regels in gedachte gaan we het wachtwoord aanmaken. Hierbij is de methode als volgt:

ZelfstandignaamwoorD + teken + bijwoorD + cijfer

Let goed op de plek van de hoofd- en kleine letters!

Een aantal voorbeelden welke aan de methode en regels voldoen zijn:
- BanK#gaaF9
- TruI@mooI2
- LaptoP&duuR8
- VelgeN*geweldiG0

Het zelfstandignaamwoord en bijwoord mogen bij elkaar passen. Daarnaast kan het ook goed aansluiten op het bedrijf waar je het account bij aanmaakt. Zo kan het eerste voorbeeld aansluiten op je bankaccount. Het tweede voorbeeld kan zijn voor een account bij Zalando.

Direct aan de slag

Stop met treuzelen en ga direct aan de slag! De smoes "doe ik van de week wel" gaat nu echt niet meer op. Je weet immers nu dat je groot risico loopt. Ga al jouw accounts na en verander het wachtwoord direct. Ja, dat geldt ook voor je Bol.com account.

Ik hoor jullie al denken 'leuke methode, maar dat wachtwoord ben ik toch echt vergeten over een half jaar'. Dat kan ik mij best voorstellen. Hierom is het niet erg om de wachtwoorden ergens te gaan noteren. Gebruik hiervoor wel altijd een veilige plek. Zo zijn er applicaties welke jou hierbij helpen. Hieronder vertel ik je meer over die applicaties.

Tot slot heb ik liever dat je al je wachtwoorden wijzigt naar de methode en alles noteert in een Word bestand, dan dat je jouw wachtwoorden niet wijzigt. Je hebt dus geen redenen meer om niet aan de slag te gaan!😜Let's Go!

Deze applicaties helpen jou

KeyHub

KeyHub biedt toegangsbeheer dat gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig te implementeren is. KeyHub is een online (webbased) dienst waar je terecht kan met al je wachtwoorden. Voordat je bij al je wachtwoorden kan, moet je inloggen met 2FA. Dit houdt in dat je een wachtwoord moet invullen én een verificatiecode op je telefoon krijgt. Lekker veilig dus!

In KeyHub kan je wachtwoord kluizen aanmaken én heeft iedere gebruiker een eigen wachtwoordkluis. In de wachtwoordenkluis kan je alles kwijt rondom de inloggegevens. Ook kan je direct gebruik maken van 2FA.

Topicus KeyHub voor alle bedrijven om wachtwoord kluizen op te slaan en een persoonlijke kluis voor medewerkers beschikbaar te maken.
KeyHub Wachtwoorden

Zo kan je bijvoorbeeld als bedrijf zijnde een wachtwoordkluis maken voor Marketing, Finance, HR en meer afdelingsgroepen. Deze groepen hebben allemaal hun bijbehorende inloggegevens. Zodra je een nieuwe medewerker toevoegt aan een afdeling, dan geef je ook rechten tot de wachtwoordenkluis.

KeyHub in een snelle weergave om je wachtwoord in te zien.
KeyHub Persoonlijke wachtwoorden kluis

Benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar hun website door hier te klikken.

1Password

1Password is bedoelt voor de particuliere gebruiker. Deze applicatie is naast KeyHub ook een mooie tool welke je kan gebruiken voor de opslag van al je wachtwoorden. Op hun website kan je de applicatie downloaden en zelfs gebruikmaken van de gratis versie.

Je kunt vervolgens je inloggegevens gaan invoeren en zelfs gebruikmaken van 2FA. Hierbij hoef je niet meer zelf je wachtwoorden te onthouden én maak je ze nog veiliger met een verificatiecode.

1password is bedoeld voor particulieren om wachtwoord op te slaan.
1Password wachtwoorden

Benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar hun website door hier te klikken.

Er is meer!

Je Active Directory is zeker niet het enige waar je informatie over kan inwinnen op mijn website. Zo schrijf ik wekelijks blogs en staat het vol met instructies. Alles wat je aan informatie kan vinden op mijn website is gewoon gratis, dus maak er zeker gebruik van! Eventueel kan ik je ook verder helpen dan enkel mijn informatieve website. Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar info@onlinetechtips.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!