Multi Factor Authenticatie (MFA)

Multi Factor Authenticatie (MFA) is een extra beveiligingslaag die kan worden toegevoegd aan het authenticatieproces van een account. Het vereist dat een gebruiker meer dan één bewijs van identiteit verstrekt voordat hij toegang krijgt tot een account. Hieronder bespreken we enkele van de verschillende mogelijkheden van MFA.

Ken jij dit boek al? Nee? Dan moet je die ábsoluut eens lezen! Het is heel leuk geschreven en zeer inspirerend. Een echte must-have voor iedereen!

Wachtwoord en PIN

Een veelvoorkomende vorm van MFA is het combineren van een wachtwoord met een persoonlijke identificatienummer (PIN). De gebruiker voert eerst het wachtwoord in en wordt vervolgens gevraagd om een PIN-code in te voeren. Dit zorgt voor extra beveiliging omdat de gebruiker een extra bewijs van identiteit moet leveren.

Token

Een andere vorm van MFA is een fysiek of virtueel token. Dit kan een klein apparaat zijn dat de gebruiker bij zich draagt of een app op de telefoon van de gebruiker. Wanneer de gebruiker inlogt, wordt hij gevraagd om een unieke code in te voeren die wordt gegenereerd door het token. Dit biedt extra beveiliging omdat de gebruiker een fysiek object moet gebruiken om toegang te krijgen tot zijn account.

Biometrische authenticatie

Biometrische authenticatie maakt gebruik van fysieke kenmerken van een persoon, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning of stemherkenning, om de identiteit van een gebruiker te verifiëren. Dit biedt een zeer veilige vorm van MFA omdat de fysieke kenmerken van een persoon uniek zijn en niet gemakkelijk kunnen worden gekopieerd of nagemaakt.

Locatie-gebaseerde authenticatie

Locatie-gebaseerde authenticatie is een vorm van MFA waarbij de locatie van de gebruiker wordt gebruikt om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door te controleren of de gebruiker zich binnen een bepaald geografisch gebied bevindt dat eerder is geverifieerd. Dit biedt extra beveiliging omdat het moeilijk is voor iemand om de locatie van een gebruiker te imiteren als deze fysiek niet op die locatie aanwezig is.

Tijd-gebaseerde authenticatie

Tijd-gebaseerde authenticatie vereist dat de gebruiker een unieke code invoert die slechts gedurende een bepaalde periode geldig is. De code wordt gegenereerd door een app op de telefoon van de gebruiker en verandert elke paar seconden. Dit biedt extra beveiliging omdat de code slechts gedurende een korte periode geldig is en daarom moeilijker te hacken is.

Conclusie

Multi Factor Authenticatie biedt extra beveiliging voor accounts door te vereisen dat gebruikers meerdere bewijzen van identiteit verstrekken voordat ze toegang krijgen tot hun account. Er zijn verschillende vormen van MFA beschikbaar, waaronder het combineren van wachtwoorden met PIN-codes, tokens, biometrische authenticatie, locatie-gebaseerde authenticatie en tijd-gebaseerde authenticatie.

Je kan op ieder moment wisselen van type MFA. Probeer er dus een uit. Bevalt het niet? Kijk dan naar een andere mogelijkheid van MFA.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!