Wat is veiliger; on premise of de Cloud

Iedere organisatie heeft heel wat factoren waarmee rekening gehouden moet worden om te beslissen of een cloud infrastructuur de juiste keuze is. Verder zijn er veel organisaties die de overstap naar de cloud niet kunnen maken en in plaats daarvan vertrouwen op hun on-premise applicaties en software om zaken te doen.

Niet alleen door de vele factoren is en blijft het een lastige keuze. Als je overstapt van IT infrastructuur weet je dat het veel tijd, energie en kosten met zich mee brengt. Alles gaat daarnaast ook nog eens anders werken. Doordat medewerkers anders moeten gaan werken en hieraan moeten wennen heb je ook nog eens efficiëntieverlies.

Ondanks al deze aspecten kiezen steeds meer en meer bedrijven voor de cloud. Het brengt namelijk, als alles staat en iedereen is eraan gewend, veel voordelen met zich mee.

On premise of cloud

Het is geen verrassing dat de cloud steeds populairder aan het worden is. Het levert namelijk een hele nieuwe kijk op flexibiliteit, besparen van tijd én geld en schaalbaarheid. Echter, is er altijd nog on-premise software geïnstalleerd op de eigen servers van een organisatie. Deze applicaties zijn veelal betrouwbaar en veilig en stellen organisaties in staat om controle te behouden. Iets wat je bij de cloud vaak niet kan. Dit komt vaak tot de overeenstemming om naast dat ze on-premise en legacysystemen gebruiken, ook nieuwe cloud- en SaaS-applicaties moeten gebruiken om hun bedrijfsdoelen te bereiken. Het wordt dus een zogenoemde hybride oplossing.

Software op locatie

Of een organisatie zijn applicaties nu in de cloud plaatst of besluit ze on premise te houden, beveiliging zal altijd voorop staan. Voor organisaties in sterk gereguleerde industrieën, kan de beslissing over het huisvesten van applicaties op locatie al voor hen zijn genomen. Wetende dat je gegevens op interne servers en IT-infrastructuur bevinden, kan sowieso ook voor meer gemoedsrust zorgen.

On-premise software vereist dat een organisatie een licentie van de software aanschaft om deze te kunnen gebruiken. Aangezien de software een licentie heeft en het volledige exemplaar van de software zich binnen de gebouwen van een organisatie bevindt, is er over het algemeen meer bescherming dan bij een cloud computing-infrastructuur. Dus als een organisatie al deze extra beveiliging nodig heeft, waarom zouden ze dan kiezen voor de cloud?

Het nadeel van on-premise omgevingen is dat de kosten die gepaard gaan met het beheren en onderhouden van alle oplossingen flink hoger kunnen oplopen dan in een cloud computing-omgeving. Voor een installatie op locatie zijn alleen al interne server hardware, softwarelicenties, integratiemogelijkheden en IT-medewerkers nodig om de applicatie te installeren. Vervolgens moet de applicatie worden ondersteund en beheerd. Hierbij kijken we nog niet eens naar de hoeveelheid onderhoud waarvoor een organisatie verantwoordelijk is als er iets kapot gaat of niet werkt.

Cloud computing

Cloud computing verschilt op één manier van on-premise software. Een organisatie host alles in-house in een on-premise omgeving, terwijl in een cloud-omgeving een externe provider dat allemaal voor de organisatie host. Hierdoor kunnen bedrijven naar gelang betalen en gemakkelijk omhoog of omlaag schalen. Dit is afhankelijk van het algemene gebruik, de gebruikersvereisten en de groei van een organisatie.

Een cloud gebaseerde server maakt gebruik van virtuele technologie om de applicaties van een organisatie off-site te hosten. Hierbij zijn geen grote uitgaven, er kan regelmatig een back-up van gegevens worden gemaakt en organisaties hoeven alleen te betalen voor de middelen die ze echt gebruiken. Voor organisaties die flink willen gaan groeien op wereldwijde basis, hebben veel meer aan de cloud. Hiermee kan met minimale inspanning overal verbinding gemaakt kunnen worden met klanten, partners en andere bedrijven.

Verder biedt cloud computing bijna een directe voorziening, omdat alles al is geconfigureerd. Alle nieuwe software die in jouw omgeving is geïntegreerd, is dus onmiddellijk klaar voor gebruik. Met iets wat wij "instant provisioning" noemen, wordt alle tijd besteed aan installatie en configuratie geëlimineerd en hebben gebruikers direct toegang tot de applicatie.

Belangrijkste verschillen tussen on premise en cloud

Zoals hierboven beschreven, zijn er een aantal fundamentele verschillen tussen een on-premise en een cloud omgeving. Welk pad het juiste is voor jouw organisatie, hangt volledig af van je behoeften en wat je zoekt in een oplossing.

Tijdinvestering

On premise: In een on-premise omgeving worden resources intern en binnen de IT-infrastructuur van een organisatie ingezet. Een organisatie is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de oplossing en alle bijbehorende processen.

Cloud: hoewel er verschillende vormen van cloud zijn (zoals public cloud, private cloud en een hybride cloud), worden resources in een public cloud gehost op het terrein van de serviceprovider. Organisaties hebben wel toegang tot die resources en kunnen op elk moment zoveel gebruiken als ze willen.

Kosten

On premise: voor organisaties die software op locatie implementeren, zijn zij verantwoordelijk voor de lopende kosten van de server hardware, het stroomverbruik en de ruimte.

Cloud: bedrijven die ervoor kiezen om een ​​cloud model te gebruiken, hoeven alleen te betalen voor de middelen die ze gebruiken. Dit houdt in dat ze geen kosten hebben zoals de onderhoudskosten.

Controle

On premise: in een on premise omgeving behouden organisaties al hun gegevens en hebben zij de volledige controle over wat ermee gebeurt. Dit geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Bedrijven in sterk variërende industrieën met mogelijk veel privacy problemen, zullen om deze reden eerder aarzelen om de cloud in te springen dan anderen. Toch hoeft dit geen argument te zijn om niet naar de cloud te gaan.

Cloud: in een cloud omgeving is de kwestie van eigendom van gegevens een kwestie waar veel bedrijven mee worstelen. Gegevens en coderingssleutels bevinden zich bij jouw externe provider. Als er iets onverwachts gebeurd en er downtime is, heb je mogelijk geen toegang tot die gegevens. Dit ligt geheel aan de manier waarop je de cloud omgeving hebt afgenomen. Zoals je kan begrijpen kan je, als je meer betaald, dit soort zaken voorkomen.

Veiligheid

On premise: bedrijven die over extra gevoelige informatie beschikken, zoals de overheid en het bankwezen, moeten een bepaald niveau van beveiliging en privacy hebben. Een on premise omgeving kan dit de organisaties bieden. Ondanks de vele hoge beloften van de cloud, is beveiliging de belangrijkste zorg voor veel organisaties. Ondanks het hoge prijskaartje en andere nadelen van on premise, kan het om beveiligingsredenen dus wel de betere keuze zijn.

Cloud: bezorgdheid over de beveiliging blijft de belangrijkste belemmering voor de implementatie van de cloud. Er zijn veel gepubliceerde cloud inbreuken geweest. Hierdoor maken IT-afdelingen over de hele wereld zich zorgen. Van persoonlijke informatie van werknemers tot verlies van intellectueel eigendom.

Hybride cloudoplossingen

Hoewel de discussie over de voor- en nadelen van een on premise omgeving tegenover een cloud omgeving een mooie discussie is, bestaat er een middenweg.

Een hybride cloudoplossing is dé oplossing die een element van verschillende soorten IT-implementatiemodellen bevat. Het varieert hierbij dus tussen on premise tot private cloud en public cloud. Een hybride cloud infrastructuur is afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbaar cloud platform. Dit cloud platform bestaat uit een vertrouwde externe provider, een privécloud of een gehoste privé cloud provider. Uiteraard is een effectieve WAN-connectiviteit tussen beide omgevingen noodzakelijk.

Meer weten?

Wekelijks plaats ik blogs over allerlei IT onderwerpen. Deze blogs vind je hier. Instructies over allerlei soorten software kan je natuurlijk ook vinden! Neem dus gerust een kijkje op mijn website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere maand een mail met daarin informatie over nieuwe updates in Microsoft en meer!